- Σιλεσία
- (Slgsk πολωνικά, Slezsko τσεχοσλοβακικά, Schlesien γερμανικά). Ιστορική περιοχή της κεντρικής Ευρώπης, η οποία υπάγεται τώρα στην Πολωνία, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα της, και στην Τσεχοσλοβακία. Σε μεγάλες γραμμές η Σ. αντιστοιχεί στο ανώτερο τμήμα της λεκάνης απορροής του Όντερ, αλλά περιλαμβάνει επίσης τον άνω ρου του Βιστούλα και μερικούς πηγαίους κλάδους του Βάρτα· έχει συνολική έκταση 50 000 τ. χλμ. και πληθυσμό 10 εκατομμύρια κάτ. κατά μεγάλο μέρος Πολωνών (στην Πολωνία) και Τσεχοσλοβάκων (στην Τσεχοσλοβακία).
Η πολωνική Σ. ορίζεται στα Δ από το ρου του Νάισε (πολωνικά Νύσα) και του Όντερ, λίγο πιο κάτω από τη συμβολή του με τον αριστερό αυτόν παραπόταμο του, στα Ν από τα Σουδητικά Όρη, στα ΝΑ από τα Δυτικά Μπεσκίντι και στα Α από τον Ιούρα της Κρακοβίας. Είναι κατά συνέπεια ορεινή στα Α και στα ΝΑ, λοφώδης ή ελαφρά κυματοειδής στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα. Μεγαλύτερος συλλέκτης των υδάτων είναι ο Όντερ (Όντρα πολωνικά και τσεχοσλοβακικά) που διαρρέει ολόκληρη τη Σ. από ΝΑ προς ΒΔ, συγκεντρώνοντας τα νερά πολυάριθμων παραπόταμων, μεταξύ των οποίων ο Βιντάβακαι ο Μπάρυτς από δεξιά, ο Νύσα Κλόντσκα, ο Σλέζα, ο Μπυστρζύτσα και ο Μπομπρ από αριστερά. Το κλίμα είναι ημιηπειρωτικό, με χειμώνες μάλλον ψυχρούς, θερμά καλοκαίρια και άφθονες βροχοπτώσεις.
Η οικονομία της περιοχής είναι κυρίως μεταλλειολογική και βιομηχανική προς ΝΑ, γεωργική (δημητριακά, πατάτες, λινάρι, ζαχαρότευτλα) και ζωοτεχνική (βοοειδή, προβατοειδή και χοίροι) στο κεντρικό και βορειοδυτικό τμήμα. Εξορύσσονται σε αξιόλογες ποσότητες γαιάνθρακες (η Άνω Σ. είναι ένα από τα σημαντικότερα ανθρακοφόρα διαμερίσματα της Ευρώπης), ορυκτά σίδηρου και άλλα μέταλλα, που τροφοδοτούν βιομηχανία ιδιαίτερα σημαντική στους τομείς χαλυβουργίας, μεταλλουργίας, μεταλλομηχανουργίας και χημικών προϊόντων, καθώς και υφαντουργίας.
Από τις κυριότερες πόλεις της πολωνικής Σ. είναι η Μπρέσλαου (Βρότσλαβ), η Λεγκνίτσα (Λήγκνιτς), η Ζελόνα Γκόρα, η Βάουμπζυχ, η Οπόλε, η Ρατσίμπορζ, η Μπιέλσκο - Μπιάου και, στο μεταλλειολογικό και βιομηχανικό διαμέρισμα, η Κατοβίτσε, η Σοσνόβετς, η Χόζουφ, η Μπύτομ, η Γκλιβίτσε, η Ζάμπζε και πολυάριθμες άλλες διαταγμένες σε εντατικά εκβιομηχανισμένη και αστικοποιημένη περιοχή.
Η τσεχοσλοβακική Σ. έχει σημαντικά μικρότερη έκταση, είναι πιο ορεινή (Όρη Σουδητικά και Μπεσκίντι) και διαρρέεται κι αυτή από τον Όντερ και τους παραποτάμους του, μεταξύ των οποίων ο Όπαβα και ο Όλζα· έχει πιο τραχύ κλίμα με μεγαλύτερες ετήσιες θερμικές διακυμάνσεις με αφθονότερες βροχοπτώσεις. Είναι κι αυτή πλούσια σε ανθρακοφόρα και μέταλλο- I φόρα κοιτάσματα και υψηλά εκβιομηχανισμένη. Σημαντικές είναι επίσης η γεωργία (πατάτες, δημητριακά, φρούτα) και η κτηνοτροφία.
Κυριότερες πόλεις είναι οι Οστράβα, Όπαβα, Κάρβινα και Φρύντεκ-Μίστεκ.
Ένα χαρακτηριστικό λοφώδες τοπίο στο βορειοδυτικό τμήμα της πολωνικής Σιλεσίας, μεταξύ των πόλεων Μπρέαλαου (Βρότσλαβ) και Κλότσκο.
Ένα χαρακτηριστικό λοφώδες τοπίο στο βορειοδυτικό τμήμα της πολωνικής Σιλεσίας, μεταξύ των πόλεων Μπρέαλαου (Βρότσλαβ) και Κλότσκο.
Σιληνή η κρεμοκλαδής.
Σιληνή η αρμέρια.
Νήσοι Σίλυ: το αλιευτικό κέντρο Χιου Τάουν στο νησί Σεντ Μαίρης.
Dictionary of Greek. 2013.